Overige evenementen

Valkenburg--De plundertochten van Maarten van Rossum

Dinsdag, 17. September 2019, 20:00 - 22:00
 

De plundertochten van Maarten van Rossum in het Land van Valkenburg Kunst, Cultuur & Educatief
De Kring Valkenburg en Heuvelland van het LGOG organiseert op 17 september 2019 een lezing door de heer Sander Wassink over de plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum in het Land van Valkenburg in 1542-1543.

In juli 1542 trok de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum (ca. 1478-1555) met zijn troepen door het Land van Valkenburg. De soldaten waren zwaar bepakt met allerlei goederen en dreven vee voor zich uit: buitgemaakt in Brabant en Vlaanderen. De inwoners van de streek maakten kennis met een beruchte en gevreesde man. Zijn lijfspreuk “blaken en branden is het sieraad van de oorlog” werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden.
Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant vormde toen regelmatig het toneel van guerrilla-overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘gesel van de boeren’. Al van oudsher begonnen en eindigden veel van deze plundertochten in Roermond dat toen de hoofdplaats was van het Gelderse kwartier Opper-Gelre.
Hebzucht en politieke intriges vormden de drijfveren van al deze ellende. Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennia lang hield Maarten van Rossum in dienst van de Gelderse hertogen door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep.
Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland en hoe brachten de inwoners van het Land van Valkenburg het ervan af? Kunnen we in kaart brengen welke personen specifiek werden getroffen? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.

De lezing is ook toegankelijk voor niet leden.
Gratis
Het is mogelijk dat er foto-, film- of geluidsopnames worden gemaakt en gebruikt (gepubliceerd) b.v. op sociale media. U wordt door uw aanwezigheid geacht daarvoor uw toestemming te hebben verleend en daarmee akkoord te gaan.
http://www.lgog.nl 

 
Locatie : Grand Hotel Monopole
Nieuweweg 22
Valkenburg

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.