Overige evenementen

Wittem--Kloosterfeest met veiling/taxatie

Zondag, 20. Oktober 2019
 

Als afsluiting van het Gerardusoctaaf vindt op zondagmiddag 20 oktober het jaarlijkse kloosterfeest plaats, dat zich afspeelt in het klooster en de tuin.
* Feestelijke eucharistieviering om 11.00 uur met Zangvereniging Maas & Neergalm o.l.v. Sylvia Berghs.
* De schutterij van Mechelen opent om 12.00 uur met saluutschoten het feest.
* In de Kloosterbibliotheek Taxatiedag ‘Tussen kunst & devotie’ en verkoopmarkt van religieuze voorwerpen van 12.30 tot 16.00 uur.
* Om 16.00 uur start de veiling van hoogwaardige religieuze kunstobjecten.
* In de Kloostergangen tussen 12.00 en 16.00 uur een Kloostermarkt met verkoop van kloosterproducten, zoals Gerardusbier, Gerardusbierkaas, en stands van organisaties in en rond het klooster.
* In de zalen tussen 12.00 en 16.00 uur een knutselhoek, een presentatie van reizen naar het land van Gerardus (Italië) en Peerke Donders (Suriname) en vertoning van de film ‘Pleisterplaats voor de ziel’ over de veranderingen in Klooster Wittem (gemaakt door Henk Kroeze en eerder vertoond op L1).
* In de Kloostertuin beeldentuin van ‘Afrika Anders’ en presentatie over de restauratie van het waterrad.
* Op verschillende plekken optredens van het Borns Kleinkoor en Damessimo met pianist Jos Beunders.
* Volop gelegenheid voor onderlinge ontmoeting onder het genot van een hapje en drankje in de Gerarduszaal, ons kloostercafé voor deze gelegenheid.

‘Tussen Kunst en Devotie’
Het is traditie dat Klooster Wittem het Gerardusoctaaf afsluit met het Kloosterfeest. Er staan op die 20ste oktober dan ook weer verschillende activiteiten op de agenda.
Er zijn informatiekraampjes, workshops en optredens. En natuurlijk wordt de inwendige mens goed verzorgd met de eigen Gerardusproducten, van Gerardusvlaai tot Gerardusbier.
De opbrengst van het feest komt ten goede aan de ontwikkeling van de Gerarduskapel.
Na het grote succes vorig jaar organiseert Klooster Wittem natuurlijk ook dit jaar tijdens het Kloosterfeest onder de titel ‘Tussen Kunst en Devotie’ weer een taxatie- en veilingmiddag. In de Kloosterbibliotheek kan op die die dag iedereen religieuze voorwerpen, schilderijen of heiligenbeelden laten taxeren én het verhaal erachter horen.
Peter Dullaert, erkend register taxateur en theoloog, schat de waarde van religieuze kunst en devotionalia en vertelt er bijzonderheden over.
Zijn dochter Anna, die als expert religieuze kunst bij veilingbedrijf Catawiki werkt, staat hem bij. Tijdens de middag wordt ook exclusieve kunst uit verschillende redemptoristenkloosters geveild.
Vanaf medio september worden de veilingvoorwerpen gepresenteerd op de website van Klooster Wittem en fysiek tentoongesteld in de bibliotheek. Daar kan ook al per dichte enveloppe een bod worden gedaan. Via de website van het klooster kunnen dan ook religieuze voorwerpen ter taxatie worden aangeboden.
Het feest wordt om 12.00 uur geopend met saluutschoten die worden afgevuurd door leden van de schutterij van Mechelen.
De veiling zelf begint om 16.00 uur. Uiteraard is de entree voor het kloosterfeest gratis! Voor het taxeren van religieuze voorwerpen wordt een bijdrage van € 5,00  per object gevraagd.

 
Locatie : Klooster Wittem
Wittemer Allee 32
Wittem

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.