Overige evenementen

Schin op Geul--Kasteeltuin Oud Valkenburg

Van Zondag, 28. April 2019 -  10:30
Tot Zondag, 6. Oktober 2019 - 16:30
 

Kasteeltuin Oud-Valkenburg is een oase van natuurbeleving en men kan kennis nemen van oude veldgewassen, volks-geneeskrachtige kruiden, bijenteelt, vergeten groenten, oude fruitrassen, kortom de flora zoals deze in Zuid-Limburg voorkwam en nog steeds aanwezig is.

Op maandag gesloten.

op 28 april 10.30- 16.30 uur: SEIZOENSOPENING IVN KASTEELTUIN MET PLANTJESDAG
Een nieuw seizoen voor de Kasteeltuin Oud-Valkenburg: de poorten gaan weer open. De vrijwilligers staan gereed om bezoekers te ontvangen en dit jaar met een variatie aan activiteiten.

We beginnen het nieuwe seizoen met een “Plantjesdag”.
Vol trots presenteren Piet, Paula en Nicole, samen met andere vrijwilligers, het resultaat van hun inspanningen in en rond de kweekkas.
Voornamelijk kruidenplanten en wilde planten, maar ook zaaimengsels voor vlinders en bijen worden tentoongesteld en zijn voor bezoekers te koop. De medewerkers geven graag uitleg over de planten en de manier van kweken.
Het begin van de lente en het ontwaken van de natuur in de Kasteeltuin zijn altijd weer een lust voor het oog. Kom genieten!

Op zondag 5 mei:
Workshop met bijenwas & rondleiding kruidentuin
De workshop "Werken met bijenwas" start om 13.00 uur en zal ca 2,5 uur in beslag nemen. Deelname kost € 10, en vooraf aanmelden via mail is noodzakelijk. U mag de eigen gemaakte lippenbalsem en gezichtscreme meenemen.

Op zondag 26 mei van 10.30-16.30 uur:
Honing slingeren in Kasteeltuin Oud-Valkenburg
Onze imkers gaan vandaag voorjaarshoning slingeren. Ze laten zien hoe de raten vrij gemaakt worden, de dekseltjes gaan er af en de honing kan in de slinger. Vervolgens stroomt de honing in de opvangbak. U mag met een vingertop onder de kraan hiervan proeven. Een delicatesse !!

Op zondag 9 juni 10.30-16.30 uur:
Bakken in de houtoven van Kasteeltuin Oud-Valkenburg
Vandaag gaan onze vrijwilligers van de bak-groep weer hun overheerlijke vlaaien bakken op de traditionele manier. U mag niet alleen kijken, maar kunt ook vragen stellen over dit bakproces en een stukje vlaai proeven.
Een andere optie is kijken naar: Honing slingeren
Onze imkers gaan vandaag voorjaarshoning slingeren. Ze laten zien hoe de raten vrij gemaakt worden, de dekseltjes gaan er af en de honing kan in de slinger. Vervolgens stroomt de honing in de opvangbak. U mag met een vingertop onder de kraan hiervan proeven. Een delicatesse !!
Vanaf 10 jaar: € 4,00

Op maandag 10 juni van 10.30-16.30 uur:
Kruidenrondleiding & demonstratie pesto maken.
In de kruidentuin vertelt onze gids over kruiden en geneeskrachtige planten. Om 13.30 uur geeft ze een demonstratie hoe men van kruiden een gezonde pesto kan maken.

Op zondag 30 juni van 10.30-16.30 uur:
Bakken in de houtoven van Kasteeltuin Oud-Valkenburg Actief & Buiten
U kunt weer zien op welke wijze de traditionele Limburgse vlaaien gemaakt en gebakken worden in de houtoven. De stokers zijn al vroeg bezig om de oven tijdig op goede temperatuur te hebben, terwijl de bakkers de vlaaien vullen met fruit.

Tevens op zondag 30 juni : Rondleiding Oude veldgewassen in Kasteeltuin Actief & Buiten
De gidsen vertellen over oude veldgewassen, voedergewassen en overige akkerplanten uit vroeger jaren. Verfplanten als meekrap, wede en wouw, wie kent ze (nog) ?
De verzameling in de Kasteeltuin Oud-Valkenburg is uniek in West-Europa.
Rondleidingen om 11.00 uur en 13.30 uur.

Zaterdag 13 juli:
Het werk van de imker
In het kader van de landelijke Imkerijdagen geven onze eigen imkers uitleg over hun werk.
Het beheren van de bijenvolken, de ziektes, honing, was en propolis. U kunt vragen stellen over de koninginnenteelt en meerdere zaken.
Start om 12.00 uur tot ca.16.00 uur.

Zondag 28 juli van 10.30-16.30 uur:
Jaarlijkse bakdag in Kasteeltuin Oud-Valkenburg
Tijdens deze bakdag worden de Limburgse vlaaien op de ouderwetse manier gebakken in de met sjansen gestookte oven. Voor de kinderen staat een tent gereed waarin ze hun eigen vlaai kunnen samenstellen. Genieten en proeven kan men samen naast de oude houtloods.

Tevens op 28 juli van 10.30-16.30 uur:
Imkers uit Kasteeltuin Oud-Valkenburg
Vandaag wordt er weer honing geslingerd. De imkers laten u zien hoe dit in zijn werk gaat en u mag even proeven. U krijgt verder uitleg over de imkerij in de Kasteeltuin Oud-Valkenburg.

25 augustus 12.00-16.30 uur  Bakken in de houtoven :
U kunt weer kijken op welke wijze de traditionele Limburgse vlaaien gemaakt en gebakken worden in de houtoven.
De stokers zijn al vroeg bezig om de oven tijdig op goede temperatuur te hebben, terwijl de bakkers de vlaaien vullen met fruit.
Er is gelegenheid om een lekker stukje vlaai te proeven onder genot van koffie/thee in de Kasteeltuin.

Het verdere programma is terug te vinden op website: http://www,ivn.nl/afdeling/valkenburg  
De Kasteeltuin met haar botanische tuin en oude watermolen en de kruidentuin biedt wederom een prachtige natuurbeleving.
Daarnaast een blijvende bron van natuureducatie.
Groepen kunnen reserveren voor rondleidingen al of niet met gids.

 
Locatie : Kasteeltuin Oud-Valkenburg
Oud-Valkenburg 1
Schin op Geul

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.