Overige evenementen

Valkenburg--Kometen-ontdekkingen door de eeuwen heen

Zaterdag, 9. Februari 2019, 14:00 - 17:00
 

KOMETENONTDEKKINGEN DOOR DE EEUWEN HEEN

De verschijning van een heldere komeet met een indrukwekkende staart is een fraaie, maar helaas ook zeldzame gebeurtenis. In 1996 en 1997 verrasten de kometen Hyakutake en Hale-Bopp de waarnemers op een schitterende show. Helaas hebben we het vanuit Nederland sindsdien moeten doen met zwakke (periodieke) kometen.
Waar aanvankelijk de namen van kometen verwezen naar actieve (amateur)sterrenkundigen, zien we de laatste tijd steeds vaker namen opduiken van automatische telescopen zoals PanSTARRS, NEAT of LINEAR.

Het ontdekken van kometen is de afgelopen decennia sterk veranderd. Eeuwenlang waren komeetontdekkingen ‘toeval’ en sinds de 18e eeuw waren het vooral systematische visuele zoektochten van (amateur)sterrenkundigen. Afgelopen eeuw deed de fotografische komeet-ontdekking zijn intrede en vandaag de dag zorgen speciale fotografische opstellingen voor een forse toename van het aantal komeetontdekkingen. De rol van de amateur zit nu vrijwel niet meer in het ontdekken zelf, maar nog steeds wel in het systematisch waarnemen of fotograferen van een – liefst heldere – komeet.
In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van het komeetonderzoek door de eeuwen heen.

De spreker:
Alex Scholten (1962), woonachtig in het Gelderse Eerbeek, is al ruim 40 jaar actief amateur-sterrenkundige, waarbij zijn aandacht vooral uitgaat naar kometen. Hij was 20 jaar waarnemingsleider (16 jaar voorzitter) van de Nederlandse Kometen Vereniging
In de afgelopen 30 jaar heeft hij aan vele tientallen kometen helderheidsschattingen verricht. Voor de N.K.V. maakte hij regelmatig analyses, deed historisch onderzoek en schreef diverse publicaties, o.a. in Zenit, de Sterrengids en de Kometen-Nieuwsbrief.
Ook is hij voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo, bij Apeldoorn, waar hij lezingen en waarnemingsavonden voor het publiek verzorgt. In het dagelijks leven is de spreker werkzaam bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn.

Gratis

KNVWS Galileo afdeling Zuid-Limburg 
http://www.galileo-limburg.nl/ 

 
Locatie : Café Aan de Kirk Sibbe
Sibberkerkstraat 46
Sibbe/Valkenburg
6301 AW

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.