Overige evenementen

Eijsden--Maand van de Romantiek

Van Zaterdag, 1. September 2018
Tot Zondag, 30. September 2018
 
maandvanderomantiek2018reizen.jpg

In september viert Museum Het Ursulinenconvent te Eijsden de Maand van de Romantiek. Dit jaar is gekozen voor een centraal thema: Reizen in de Romantiek.
Op 1 september gaat de Maand van start met een Muziekestafette, een filosofische lezing en een aantal mooie exposities. De hele maand zijn er tal van activiteiten in dit kader: lezingen, exposities, filosofie, muziek uit diverse stromingen en nog veel meer.

Een muziekestafette, diverse Lezingen, en mooie exposities
De maand van de Romantiek start met een muziekestafette. Vorig jaar eindigde de maand van de Romantiek met een spontane samenzang ‘Ode an die Freude’. Dit jaar fungeert het thema als aftrap van de maand. Enkele muzikanten, pianisten Michelle Powell en Peter Caelen, Edith Rutten en de zangers van Chant-eur zullen live hun versie van ‘Ode an die Freude’ ten gehore brengen, waarna via diverse social media honderden musici over de hele wereld zullen aanhaken. Uiteindelijk zullen binnen een uur wereldwijd zo’n duizend versies op de social media verschijnen.

Op het programma staan diverse lezingen:
01 september: Ludwig Geijsen, Maastrichts filosoof, opent de Maand van de Romantiek met een filosofische verkenning van het begrip Romantiek, toegespitst op Reizen in de romantiek.
7 september: Alisa Meijs over Huwelijksreizen in de tijd van de Romantiek. Mw. Meijs studeerde enkele jaren geleden af op dit onderwerp.
15 september: Arjen van Prooijen: Het oriëntalisme, een reis gevoed door het verlangen.
16 september: St. Eugéne Dubois: Drs. Pim Beukenkamp over de expedities van Alexander von Humbold.
22 september: André Fraats: Reizen en ruimte is Charlotte Bronte’s Jane Eyre.
28 september: dr. Lou Spronck: Reizigers in Limburgs Letterenland
En mooie exposities
1 september: opening expositie Romantiek opnieuw bezien…
2 september: Opening Expositie werkstukken van drie basisscholen uit de gemeente naar aanleiding van het thema Reizen.
15 september: Opening expositie: Contemporaine romantiek uit Latijns Amerika

Een reeks concerten
Het zwaartepunt van de maand ligt in een hele reeks concerten met prachtige muziek uit de Romantiek:
09 september: Excellent concerten Peter Caelen brengt Wouter Bergenhuizen (Maastricht 1988) werken van Schubert, Bartok, Grieg en Debussy
14 september: Wandern, een liederenconcert van bariton Sef Thissen, begeleid op piano door Egbert Derix. De teksten zijn van de vader van Egbert Derix. Egbert Derix heeft ze vertaald in het Duits en hij begeleidt op piano
16 september: Concert St. Chrisjteijn: Joodse componisten. Uitvoerende musici zijn Sophia Shapiro, Rauf Bermann en Veronique van der Meijden.
21 september: Even iets heel anders: Americanamuziek uit Eijsden en omgeving: Mind the Gap speelt een keuze uit hun laatste repertoire.
23 september: Reise durch die Romantik: Pianiste Ellen Heslenfeld speelt met Olja Kataran (viool).
29 september: nogmaals een concert uit de reeks van Excellent Concerten van Peter Caelen:
Peter Caelen (pianist, conservatoria Amsterdam en Maastricht) speelt met George Hlawiczka (vilolist) werk van Schubert, Bartok, Grieg en Debussy.
30 september: een afsluitende Grote Concertmiddag, waarbij onder andere liederen worden gezongen die gecomponeerd zijn door een zuster Ursuline die indertijd woonde in het Ursulinenconvent, zuster Cecile Nies (zie apart kader). Uitvoerende artiesten zijn studenten van zangpedagoge Gemma Visser, pianiste Michelle Powell en euregionaal muziekensemble Chant-eur onder leiding van Paul Mestrom.

Overige evenementen
Gedurende de hele maand, en ook nog daarna is de expositie ‘De Reis om de wereld in 80 dagen’, gebaseerd op het boek van Jules Verne te bezichtigen. Iedere donderdagmiddag om 14.00 uur kunt u daar een speciale rondleiding bij krijgen.
Op 23 september vindt een Culinaire lezing met workshop plaats: In 80 minuten de wereld rond in gerechten. Marleen Willebrands (neerlandica, publiciste en diëtiste, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis) neemt ons mee op reis langs een aantal boeiende gerechten.

Losse kaartjes en passe-partout
Voor deze activiteiten in de Maand van de Romantiek zijn kaartjes te koop voor ieder programma onderdeel of, veel voordeliger, door het bestellen van een passe-partout op naam (à € 45, exclusief de Excellent concerten) voor de hele maand. 
Meer informatie over de maand, het uitgebreide programma plus aanvangstijden, is te vinden op de website van het museum: www.museum.ursulinenconvent.com  
Via de website is het ook mogelijk het passe-partout of de losse kaartjes voor programma onderdelen te reserveren. Uiteraard is het ook mogelijk het passe-partout of kaartjes te reserveren via of af te halen bij de balie van het museum (043-7370202).

Tijdens de grote concertmiddag zullen voor het eerst drie liederen worden uitgevoerd die zijn geschreven door mère Cecile (Marie Cécile van het H. Hart van Jezus, Cecile du Sacre Coeur, zoals haar volledige kloosternaam luidde). Anna Maria Nies was haar wereldse naam. Zij werd geboren in 1881 in Andernach a/Rhijn. Zij was een zeer muzikale vrouw. Ze studeerde piano en compositieleer aan de Academie Royale de Berlin, en speelde voor de Russische Tsaar en gaf andere optredens. In september 1900 trad zij in in het klooster. In Eijsden verzorgde zij het muzikale onderwijs. Van heinde en verre kwamen meisjes naar Eijsden om van haar pianolessen te krijgen.
Er zijn veel composities van haar hand gevonden, een Ursulinen missielied, een Feestcantate ter ere van St. Angela enz. 
Voor het eerst zullen tijdens de grote concertmiddag enkele van haar composities worden uitgevoerd.

 
Locatie : Ursulinenconvent
Breusterstraat 27
Eijsden
Limburg
6245EH
Nederland

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.