Overige evenementen

Banholt--De Rijkdommen van Tebannet

Zondag, 11. Maart 2018, 19:00 - 21:15
 

Stichting Heemkunde verzorgt in ’t Patronaat in Banholt een avondvullend programma. De sprekers Wiel Schins uit Eijsden en Han Noot uit Terhorst zullen in hun lezingen aandacht besteden aan het centrale thema: De rijkdommen van Tebannet: Een echt eiland, vuursteen en steenkool in de grond en...... mooie meisjes. Eiland? Hoe komt het “Eiland van Tebannet” aan zijn naam? Hoezo eiland? Waar was het water dan? Wiel Schins weet als geen ander welk verhaal hieraan vastzit en duikt hierbij het verre verleden van Banholt in. Hij kent de mensen die door de jaren heen -al dan niet als amateur-onderzoekers- in onze grond hebben gewroet om te kunnen verklaren wat er in onze aarde allemaal is gebeurd en veranderd. Sterker: hij hoort daar zelf ook bij. Wiel vertelt over wat velen zich nog niet bewust zijn: dat het landschap en de ondergrond in en rond Banholt een uitermate interessante en spannende geschiedenis heeft. Vuursteen? Op het Eiland van Banholt werd al door de prehistorische mens vuursteen gewonnen. Tot heden kan men er nog de werktuigen vinden die door deze mensen gebruikt werden. Wiel Schins zal uitgebreid stil staan bij de geschiedenis van de vuursteenwinning in de Banholter Grubbe. Steenkool? Als mensen beschrijven hoe de grond onder onze voeten er uitziet, duiken er ook altijd praktische geesten op die bedenken hoe die vondsten nuttig gemaakt kunnen worden. Volgens de plaatselijke overlevering is er in het midden van de negentiende eeuw (dus rond 1850) in Banholt een groot project gestart om een echte steenkolenmijn op te richten. Mooie meisjes? Net als vandaag, woonden er ook in de jaren rond 1850 in Tebannet uitsluitend mooie meisjes. In het overleveringsverhaal over de oprichting en de ondergang van de steenkolenmijn speelde niet alleen de rentmeester van de Baron van Mheer een belangrijke rol, maar ook ”het mooiste meisje” van Banholt. Han Noot vertelt wat het onderzoek van de Stichting Heemkunde Tebannet en hemzelf naar het steenkoolproject heeft opgeleverd aan feitenmateriaal. Dat Tebannet op zijn kop heeft gestaan, staat vast.......
Het programma begint om 19.00 uur. Het Patronaat gaat open om 18.30 uur. Tussen de presentaties van Wiel Schins en Han Noot zal er om 20.00 uur een korte pauze zijn van 15 minuten. Het einde van de avond is voorzien om 21.15 uur. De entree bedraagt € 1,50 p.p. (of kaartje Sympathisant Stichting Heemkunde Tebannet).

Stichting Heemkunde Tebannet
't Patronaat
Bredeweg 3
Banholt
zo 11 maart 2018 om 19:00 tot 21:15

€ 1,50

 

KunstStreeK ( in Noorbeek)
[ met foto in downloads]

KunstStreeK, presentatie van hedendaagse beeldende kunst, te zien bij Beeldentuin Galerie Mestriner in Noorbeek. Wij zijn geopend op zondag van 14.00-17.00 uur. Er is werk te zien van o.a. Gerrie Severens, Hans Keuls, Rob Courtens, Leo Horbach, Vivianne Schuijren en Wim Mestriner.

 

Beeldentuin Galerie Mestriner
Schey 9C
Noorbeek
van zo 04 maart 2018 om 14:00 tot zo 27 mei 2018 om 17:00

http://www.beeldentuingaleriemestriner.nl

 

Boekenweek-avond Natuur
Lezing en workshop
Het thema van de Boekenweek (10 – 18 maart ) is dit jaar : “Natuur”. In het kader daarvan heeft Heuvellandbibliotheken Valkenburg i.s.m. Cultuurcafé D’n Dwingel een avond georganiseerd waarop Jef Boosten (kunstschilder en natuurvorser) zijn licht laat schijnen over de bijzondere natuur van Zuid Limburg en Paul Hermans (psycholoog en dichter) enkele van zijn natuurgedichten voordraagt.
Vrijdag 16 maart a.s. Aanvang: 19.30 uur. Heuvellandbibliotheken Berkelplein Valkenburg. Toegangsprijs €3,00 euro voor niet-leden en €2,50 euro voor leden van de bibliotheek. Aanmelden: aan de balie van de bibliotheek of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 043-6012063.

Heuvellandbibliotheken Valkenburg
Heuvellandbibliotheken
Berkelplein 99
Valkenburg
vr 16 maart 2018 om 19:30 tot 22:00

€ 3,00

 
Locatie : 't Patronaat
Bredeweg 3
Banholt

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.