Overige evenementen

Wittem-- Klezmer met Di Gojim

Vrijdag, 27. April 2018, 20:00
 
Klezmerband Di Gojim  Vensters 2018-1 6p_Page_5_Image_0002.jpg

 

DIT CONCERT IS UITVERKOCHT

Het WereldmuziekFestival van dit jaar opent met een absolute topper. Pakweg 25, 30 jaar geleden hadden waarschijnlijk nog maar heel weinig mensen in ons land al eens gehoord van klezmer. De opkomst van deze muziek heeft eigenlijk pas de
laatste tien jaar echt heel goed doorgezet.


Di Gojim. Een Friese band die de klezmer naar Nederland bracht, en die nu dertig jaar bestaat. Ons CultuurFonds Wittem programmeert elk jaar wel een klezmerconcert! Omdat het leuk, spontaan, en steengoed is.
Het heeft lang geduurd voordat we Di Gojim naar Wittem konden halen. Maar nu gaat het dan ook echt gebeuren. Wie de band vorig jaar in het mooie Openluchttheater Valkenburg heeft gehoord, weet wat hem/haar te wachten staat op 27 april in de Kloosterbibliotheek.
Di Gojim bestormt de podia met een wervelende show met oud en nieuw matriaal. Ze zingen en spelen Jiddisch, Turks, Roemeens, Bulgaars en Macedonisch liedjes.Traditionele nummers en ook eigen composities, en altijd met passie en
vol virtuositeit. Het verhaal van het joodse volk in de diaspora klinkt altijd door in deze muzieksoort.
Verdriet, vreugde en humor liggen bij elkaar en tekenen de liederen en dansen. De vreugde is nooit zonder een melancholieke ondertoon en het verdriet nooit zonder een humoristische kwinkslag.
Jaap Mulder, de onbetwiste frontman van de groep, is een multi-instrumentalist. Hij bespeelt naast de klarinet ook alle saxofoons en verder nog zeven andere instrumenten! Zeker als klarinettist behoort hij tot de top van Europa. Hij houdt zich al sinds 1980 bezig met jiddische cultuur en balkanmuziek. En schrijft ook de Nederlandse teksten van de programma’s van Di Gojim.
Klezmermuziek heeft zich in de loop der jaren snel ontwikkeld. De klezmer vormde zich vroeger vooral in de balkanlanden. In Polen speelden klezmermuzikanten voor de landadel en in Roemenië voor de dorpelingen. Muziekstijlen uit andere culturen werden mee- en opgenomen in de muziek. Maar met de emigratie naar Amerika veranderde ook de muziek, of beter gezegd: ontwikkelde zich ook de muziek nog verder. Meer jazzy elementen, circusmuziek en showstijlen werden een onderdeel van het repertoire van de klezmermuzikanten. Er ontstond een nieuw soort klezmer; je hoorde niet meer alleen de traditionele liederen en dansen, maar er kwamen nieuwe eigentijdse nummers. Di Gojim maakte die verandering volledig mee, sterker nog: was één van de voortrekkers in die nieuwe ontwikkeling. Het resultaat is dat de muziek van Di Gojim overal in de wereld even enthousiast wordt ontvangen. De betrokkenheid met de joodse cultuur is groot. Vorig jaar bijvoorbeeld gaf Di Gojim samen met 80 muzikanten van het Hofstads Jeugdorkest uit Den Haag een reeks gratis toegankelijke concerten in Roemeense steden en een workshopdag voor Roma-kinderen.

Mulder c.s. werkten in de stad Medias mee aan de opknapbeurt van een prachtige maar verwaarloosde synagoge, die bijzonder is vanwege de documenten die tijdens de pogroms en de communistische tijd bewaard zijn gebleven. Dat is van onschatbare
waarde voor het joods-roemeens erfgoed. De muzikanten en de bandleden van Di Gojim ruimden puin, vervingen ramen, legden een tuin aan en beschilderden balustraden. Ruim dertig jaar na de oprichting van de band is Di Gojim springlevend. Met een
uitgebreide bezetting van acht muzikanten spelen de Friezen het dak er figuurlijk gesproken vanaf. En de traditie leeft voort. Inmiddels spelen ook kinderen van de oorspronkelijk Di Gojim-bezetting mee in de band.

Entree  €14,00  Begunstigers van CultuurFonds Wittem betalen €12    Reserveren 043-8513101     of 043-4501741

 

 
Locatie : Kloosterbibliotheek Wittem
Wittemer Allee 32
Wittem

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.