Afdrukken

Religie en bezinning

In het Heuvelland is de eeuwenlange Rooms-Katholieke invloed onmiskenbaar aanwezig. Dat is niet alleen zichtbaar in het landschap met zijn vele kerken, kloostergebouwen, kapelletjes en veldkruisen maar b.v. ook in de (volks-) cultuur met zijn traditionele processies. Processies op kerkelijke feestdagen (vaak ook 'de Bronk' genoemd) waar ook de plaatselijke schutterij en muziekvereniging bij betrokken zijn. Vrijwel alle kerken in de dorpen zijn Rooms-Katholiek. Alleen in Gulpen-Vaals en Valkenburg-Meerssen is een protestantse gemeente actief.

Klooster Wittem
Een centraal in het Heuvelland gelegen en druk bezocht pelgrims- en bezinningsoord is Klooster Wittem van de Redemptoristenorde. Patroonheilige is Gerardus Majella. Hier vinden doorlopend vele religieuze en andere bezinningsactiviteiten plaats en het klooster vormt een knooppunt in diverse wandel- en pelgrimsroutes. De monumentale Kloosterbibliotheek fungeert daarbij tevens als een steeds belangrijker wordend centrum in de regio voor alle mogelijke uitingen van kunst en cultuur.

www.kloosterwittem.nl
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
043-4501741
Abdij St. Benedictusberg Mamelis
Tussen de dorpen Nyswiller en Mamelis langs de Rijksweg van Gulpen naar Vaals bevindt zich de Benedictijner Abdij St. Benedictusberg. De oude Latijnse riten met de Gregoriaanse zang worden hier levend gehouden. Bezoekers kunnen de dagelijkse diensten waaronder de Hoogmis (9.30 uur) en de Vespers (17.00 uur) bijwonen. De moderne entree, de kerk en de crypte (ontworpen en gebouwd 1956-1968) zijn het werk van één van de monniken, Dom Hans van der Laan.

www.benedictusberg.nl
Mamelis 39
6295 NA Lemiers
043-3061353
Protestantse gemeente Maas-Heuvelland
Diensten worden gehouden in Gulpen, Vaals en Valkenburg

www.maas-heuvelland.nl
Valkenburg: De Kloosterkerk, Oosterweg 1, 6301 PX
Gulpen: De Toeristenkerk, Rosstraat 5, 6271 BG
Vaals: De Nederlands Hervormde kerk, Kerkstraat 47, 6291 AB
Stiltij
Een wijsheidsplek waar je kunt toekomen aan jezelf en je diepste levensvragen. Het onderricht bij Stiltij is universeel en komt voort uit de zenboeddhistische traditie.

www.stiltij.nl
Heerenstraat 75
6237 NC Moorveld
043 8519555
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het katholieke zuiden is nog rijkelijk bedeeld met religieus erfgoed. ErfgoedKompas, de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg en www.veldkruus.nl bieden u uitgebreid informatie, u kunt aan de hand van duidelijke kaartjes alle locaties snel vinden en u treft suggesties aan voor mooie fiets- en wandelroutes. Langs 's Heerenwegen in Limburg en Wegkruisen.nl inventariseren alle wegkruisen in Limburg, per gemeente gerangschikt. Klooster Wittem biedt in samenwerking met de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden in de boekwinkel meerdere boekjes aan met pelgrims- en wandelroutes in de omgeving.  In en rond Valkenburg is een mooie Heilige Huizen route uitgezet. Het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven biedt veel informatie over de geschiedenis van het kloosterleven in het algemeen.