Deze pagina over spekhuizen in het Heuvelland is nog in aanbouw.

Spekhuizen: een opvallende bouwwijze waarbij de gevels gemetseld zijn in horizontale lagen van baksteen, afgewisseld met speklagen van mergel of andere natuursteen. Meer algemene informatie vindt u in de Wikipedia

 

Kasteel de Bongard in Bocholtz op een oude foto uit het begin van de 20e eeuw. Het kasteel in de huidige vorm ontstond grotendeels al in de 16e eeuw. Een mooi voorbeeld van een 'spekhuis' waarbij het metselwerk bestaat uit een zeer opvallende gelaagdheid van mergelsteen en baksteen.


Het verhaal gaat dat de oorsprong van deze bouwwijze ligt in het feit dat mergelsteen in verhouding een goedkoop bouwmateriaal was dat nooit van heel ver weg aangevoerd hoefde te worden. Rijkere boeren of andere heren die zich wilden onderscheiden van de minder gefortuneerden voor wie alleen mergel weggelegd was, voegden rijen dure baksteen toe. Méér rijen baksteen betekende een rijkere bewoner. Of dit verhaal werkelijk de oorsprong weergeeft is zeer de vraag. Feit is wél dat het een zeer decoratieve bouwstijl is waarvan nog vele voorbeelden in België en Limburg te vinden zijn. Veel gebouwen in deze stijl ontstonden in de 16e eeuw, het tijdperk van de renaissance. Zij hadden naast de speklagen vaak nog  typische renaissance kenmerken, reden waarom de stijl ook wel de Maaslandse renaissance wordt genoemd.

Kasteel de Bongard in Bocholtz, gemeente Simpelveld