Overige evenementen

Wittem--4 concerten en expositie tijdens SKW

Zaterdag, 12. September 2020
 

5 september 2020     16.00 uur     € 15,00

Niek Starmans – saxofoon
Michelle Powell – piano
Programma:
*J.Françaix: Cinq danses exotiques
Pambiche
Baiao
Mambo
Samba lenta
Merengue
*G.Fauré: Élégie Op. 24
*E.Schulhoff: Sonata for alto saxophone & piano “Hot-Sonata” (1930)
*M.Ravel: Pièce en forme de habanera
*M.Ravel: Petite Suite
Intrada
Tango
Scherzo
Nocturne
Capriccio
*M.Ravel: Aeolian Song
*M.Ravel: Three Preludes

In dit programma nemen Niek en Michelle u mee op reis van de verschillende soorten dansmuziek.
Van een jazz tango die niet zou misstaan in een jaren ’30 jazzclub, een Sarabande uit de barok, een typische Zuid-Amerikaanse Merengue tot een moderne ‘Mad Dance’. Het bewegen op muziek zit diep geworteld in ons oerinstinct. De allereerste vormen van muziek waren onlosmakelijk verbonden met dans, in de middeleeuwen werd muziek veel gebruikt om dans te begeleiden en tegenwoordig wordt er bij elk genre van muziek wel op een of andere manier gedanst.
Laat je meevoeren door de klassieke wereld van de dans!

Niek Starmans is een zeer veelzijdig musicus. Hij studeerde o.a. bij leden van het wereldberoemde Raschèr Saxophone Quartet en behaalde zijn Master of Music bij Andreas van Zoelen aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Niet alleen als ensemblemusicus is hij veelvuldig actief, maar ook als orkestmusicus is hij regelmatig te horen. Daarnaast is hij gastdocent aan de Academy of Music and Performing arts in Tilburg.

De Canadese pianiste Michelle Powell is bekend vanwege haar dynamische en opwindende optredens.
Ze verbindt zich met haar publiek op een persoonlijke en ontroerende manier. Ze ontving talrijke prijzen en is gelauwerd als winnares van verschillende concoursen. Michelle behaalde haar Masterdiploma in Piano Performance aan de universiteit van Montreal. Momenteel is ze de artistiek directrice van de concertserie Opus 16.

12 september 2020    16.00 uur      € 15,00

Kasper zoekt Mendelssohn     
Kasper Schonewille – piano
Eline Hensels – cello
Programma
* F.Mendelssohn: Hebriden ouverture Op. 26 (bewerking voor piano door K. Schonewille)
* F.Mendelssohn: Schotse symfonie Op. 56 (bewerking voor piano door K. Schonewille)
* R.Schumann: Adagio & Allegro Op. 70 voor cello en piano
*C.Debussy: Sonate voor cello en piano
Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade: Modérément animé
Final: Animé, léger et nerveux
Komende zomer treedt de Limburgse pianist Kasper Schonewille in de voetsporen van de beroemde Duitse componist Felix Mendelssohn. In 1829 maakte Mendelssohn – als 20-jarige – een reis naar Schotland met als doel zich in alle aspecten breder te ontwikkelen en zich te verrijken door kennis te maken met nieuwe culturen. Dankzij de vele landschapstekeningen die hij maakte en de vele brieven die hij schreef is precies na te gaan welke route hij gevolgd heeft. Kasper zal precies dezelfde reis gaan maken om erachter te komen wat Mendelssohn zo inspireerde. Deze reis staat volledig in het teken van Kaspers debuut-cd, die hij aan het eind van dit jaar zal presenteren. Op de CD zal hij alle stukken gaan spelen, die met Mendelssohns reis te maken hebben. Als voorproefje op zijn debuut-cd, vertelt Kasper over zijn reis en speelt hij een aantal werken van Mendelssohn.

Daarnaast zal de zeer getalenteerde celliste Eline Hensels te gast zijn, om samen met Kasper een aantal duo’s te spelen. Eline won in 2018 zowel de eerste prijs als de publieksprijs van het nationale celloconcours in Amsterdam, waarbij zij veel furore maakte. Eline studeert momenteel bij Pieter Wispelwey aan het conservatorium van Amsterdam. Aangezien Eline al als Jong Talent vaker optrad bij de Kunstdagen, zal het nu weer de moeite waard zijn haar virtuoze ontwikkeling te komen beluisteren.

19 september  16.00 uur   € 15,00

Theremin in Concert
Thorwald Jørgensen Theremin
Kamilla Bystrova piano
Programma :
*M.Ravel: Sonata Posthume
* Cl. Debussy: Clair de Lune
* C. Franck: Sonata in A
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo – Fantasia, ben moderato
Allegretto poco mosso
De Theremin is een instrument dat u waarschijnlijk nog niet vaak heeft gehoord. Dit elektronische muziekinstrument werd in 1919 uitgevonden en wordt volledig contactloos bespeeld doordat de beide handen t.o.v. de 2 antennes bewogen worden. Doordat minimale bewegingen al hoorbaar zijn, klinkt het instrument bijzonder expressief. Een van de leidende bespelers van dit instrument is de Nederlander Thorwald Jørgensen. Na te zijn afgestudeerd aan het conservatorium groeide hij al snel uit tot een van de belangrijkste bespelers van dit instrument, waardoor hij carrière kon maken als fulltime thereminist. Als veelgevraagd musicus reisde Thorwald met zijn instrument de hele wereld over, als kamermusicus, solist, orkestmusicus, gastdocent en als spreker. Thorwald zal tijdens dit concert begeleid worden door de Russische pianiste Kamilla Bystrova, docente aan het koninklijk conservatorium van Den Haag.
Samen zullen zij een mooi programma verzorgen, waarbij u een unieke kans krijgt dit instrument te leren kennen. Bekende impressionistische en romantische werken staan op het programma, zodat u een alomvattend beeld krijgt van dit fascinerende instrument.

26 september 2020      16.00 uur      € 15,00

Lincan Ensemble
Cymbaal virtuoos
Met een selectie uit onderstaande werken:
G. Dinicu Hora Stacatto
Trad. Russisch Trygoda
Trad. Russisch Black eyes
J. Sandor Hongaarse zigeuner waltz
V. Monti Cardas
G. Lincan Lied uit Leningrad
Trad. Hongaars Hongaarse Gipsy csardas in b mineur
F. Kreisler Schön Rosmarin
A. Khachaturian Sabre Dance
G. Boulanger Avant de mourir
J. Brahms Hongaarse dans no.5
D. Reinhard Nuages
G. Lincan Swinging Hamers
Trad. Russisch Kalinka
Sinds 2003 heeft het Lincan Ensemble in Nederland zijn reputatie verdiend als een van de beste en meest authentieke Balkan-muziekorkesten. Ze namen deel aan talloze festivals en concerten in het binnen- en buitenland. Ook hebben zij meermaals op tv- en radio opgetreden. Het Lincan ensemble is steeds met wisselende projecten bezig, waarbij ze verschillende muziekstijlen vertolken.
Met gemak verplaatsen zij zich van de klassieke muziek naar de jazz muziek. Daarnaast vormt de volksmuziek uit Roemenië, Hongarije en Rusland een belangrijk onderdeel uit hun programma. Uit al deze verschillende muziekstromingen maken zij hun eigen hedendaagse arrangementen, waarbij ze ook verassen door in verschillende combinaties te spelen waaronder als duo (piano en viool), trio (viool, cimbaal en piano) of met het gehele orkest.
Artistiek leider en aanvoerder is de Roemeense cimbalist Giani Lincan. U kunt een wervelend optreden verwachten waarbij u naast bekende composities ook virtuoze improvisaties op de cymbaal zult horen.

– U kunt reserveren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

– U geeft dan op met hoeveel personen u het door u gekozen concert(en) wil bezoeken.

– U dient ook aan te geven, bij meerdere personen, of u deel uitmaakt van een huishouden.

– De entreeprijs bedraagt € 15,=

– U dient het totaal bedrag over te maken op rekening NL97RABO0114410003 van de Kunstdagen met vermelding van het aantal kaarten en de naam van het concert. Bij voorbeeld: 4x Dance.

– U ontvangt een bevestiging per mail.

– U hoeft bij binnenkomst van de kloosterbibliotheek alleen uw naam ter controle te noemen.

– Voor bezoekers uit één huishouden zijn er aparte plaatsen.

NB Er is geen kassa vooraf aan de concerten. Er worden dan ook geen kaarten verkocht.

Het bestuur heeft op deze manier getracht de contactmomenten zo veel mogelijk te reduceren.

Openingstijden expositie
Op concertdagen te bezoeken vanaf 13.00 uur tot 15.00 uur. De curator is aanwezig voor toelichting en eventuele verkoop.
De entree is gratis.

Tijdens de Kunstdagen Wittem 2020 verzorgt Galerie JoLi uit Berg aan de Maas in de bibliotheek de tentoonstelling van moderne en hedendaagse kunst. Er is een afwisseling van realistische en abstracte kunstwerken te zien.

Van de kunstenaar Siemen Dijkstra worden prachtige houtsneden getoond met fraaie impressies van de natuur.
Stefan Bleekrode tekent met Oost-Indische inkt fantastische steden in vaak bergachtige landschappen.
Verder is er veel kunst te zien van diverse kunstenaars die zijn geïnspireerd door de natuur en ook kunst waar de abstractie in vorm, kleur en gevoel de fantasie prikkelt. Kortom voor elk wat wils. Komt het zien in de prachtige bibliotheek. De expositie is uitsluitend op concertdagen te bezoeken vanaf 13.00 uur. De curator is aanwezig voor toelichting en eventuele verkoop.

https://kunstdagenwittem.nl/ 

 
Locatie : Kloosterbibliotheek Wittem
Wittemer Allee 32
Wittem

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.