Overige evenementen

Epen--Volmolen geopend

Zaterdag, 28. Maart 2020
 

Openingstijden eerste halfjaar 2020

Reguliere opening; op onderstaande zaterdagen, steeds van 13.00 tot 17.00;
22 februari, 14 maart(*) en 28 maart, 4 april en 25 april, 9(**) en 23 mei, 13 en 27 juni, 11 en 25 juli.

Bijzondere dagen;
(*) = 14 maart: Openstelling met ambachtelijke vlaaien door "De Bakster"

(**) = 9 Mei - Nationale Molendag (10.00-17.00 uur)

Het bekendste gebouw in het Geuldal is waarschijnlijk de Volmolen bij Epen. De molen was een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. Door de ligging van de molen aan de Geul was er veel water beschikbaar om te kunnen vollen, het vervilten van wol. Zo’n grote hoeveelheid water was er niet in de omgeving van Vaals.

Vollen verbetert de kwaliteit van geweven wollen stof. De stof wordt in grote eiken kuipen gelegd, die zijn gevuld met een mengsel van volaarde (een soort klei), lijnzaadolie, ranzige boter, urine en water. Stampers, aangedreven door de waterkracht van de Geul, drukken de stof plat. Veertien uur later zijn de wollen lakens viltig, ruwer en sterker geworden.

In 2016 heeft Henk Kroese van Omroep Krijtland de Volmolen prachtig in beeld gebracht. Bekijk deze aflevering (16 min.) via de volgende link:
https://www.youtube.com/watch?v=kMANsCfYU_k&feature=youtu.be 

De geur aan de Geul!
De voor het vollen benodigde urine en ranzige boter loosde men na gebruik in de Geul. Niet vreemd dus, dat de Volmolen buiten de dorpskern van Epen is gebouwd!

Graanmolen
In 1872 is de Volmolen omgebouwd tot graanmolen. Het graan dat er vandaag de dag door vrijwillige molenaars gemalen wordt, komt van natuurakkers en gaat naar een biologische veehouderij.
Gebouwencomplex
Het complex ligt tussen de Geul en een gegraven molentak. In de molentak werd water opgestuwd om het verval van het water bij het waterrad te vergroten. De gebouwen, een molenhuis en een boerderij met aangebouwde schuren, staan om een binnenplaats.

Opvallend zijn de gevels van het molenhuis, die zijn opgetrokken in diverse soorten lokaal voorkomende breuksteen. De metsel- en voegmortel zijn van een zanderige kalkmortel met een typerende geelbruine kleur, die streekeigen is door de toepassing van plaatselijk gewonnen zand. Ook het bakhuis heeft gevels van breuksteen. Dit bakhuis staat wegens brandgevaar aan de overzijde van de molentak. Binnen is de bakoven nog aanwezig.

Bouwjaar: Tweede helft 18e eeuw
Architect: Onbekend; streekeigen bouwstijl
Status: Rijksmonument  

 
Locatie : Volmolen Epen
Plaatweg 1
Epen

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.