Overige evenementen

Valkenburg--oorlogsgeheimen Fluweelengrot

Zaterdag, 14. September 2019, 13:30
 

In het kader van 75 jaar bevrijding is het mogelijk om de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot te boeken. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg. In september 1944 werd Valkenburg na zes dagen van zware gevechten bevrijd door de Amerikanen. In de Fluweelengrot verbleven gedurende die dagen circa 600 Valkenburgers. Tevens heeft de Fluweelengrot gediend als veldhospitaal voor de Amerikaanse soldaten.

Na de bevrijding bezochten diverse Amerikaanse soldaten tijdens hun vrije uren de Fluweelengrot. De toenmalige gids Wiel van Acker heeft enkele silhouetten van soldaten en een gedenkteken aan een gesneuvelde soldaat gemaakt. In ongeveer 50 minuten brengt de gids alle highlights in de Fluweelengrot aan de orde rondom dit thema.

Rondleidingen
Op zaterdag 14 september en zondag 15 september a.s. en op zaterdag 2 mei en dinsdag 5 mei 2020 wordt deze rondleiding verzorgd om 13:30 uur. Aan de rondleidingen zijn kosten verbonden.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse soldaat Thomas Houde in de Fluweelengrot een portret van voormalig president Roosevelt gemaakt. Deze Thomas Houde is in 2008 begonnen aan een boek waarin hij zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft. In de Fluweelengrot is een ruimte ingericht waarin het werk van Thomas Houde tentoongesteld wordt. Tijdens de openingstijden van de Fluweelengrot kunt u deze tentoonstelling gratis bezichtigen.

 
Locatie : Kasteelruïne en Fluweelengrot
Daalhemerweg 27
Valkenburg

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.