Overige evenementen

Wittem--Boeiende lezing "Oorlog in de Duitse grensregio"

Maandag, 14. Oktober 2019, 20:00
 

De verhitte strijd om Aken en een bijzonder verhaal over Albert Müller in Solingen staan centraal tijdens een lezing georganiseerd door Cultuurfonds Wittem.
De lezingen worden verzorgd door historicus Luc Wolters en door Bondsdaglid Martina Bötig.
Uiteraard worden deze twee lezingen omlijst met muziek.

De oorlog stopte natuurlijk niet zomaar aan de grens. Vlak over de grens, in Aken, verslechterde de situatie voor de inwoners daar in die laatste oorlogsmaanden dramatisch.
Verwoestingen waren aan de orde van de dag, de armoede liet zich steeds meer voelen, angst regeerde de stad. Vlak voor de oorlog telde Aken nog zo’n 160.000 inwoners; bij de naderende aankomst van de Amerikanen waren de meeste inwoners de stad, die verdedigd werd door zo’n 5000 Duitse soldaten, ontvlucht. Er woonden toen nog slechts 20.000 mensen in Aken.
Aken was de eerste grotere stad die de Amerikanen tegen kwamen. Uiteindelijk zou de Slag om Aken zo’n twintig dagen duren. De aanval begon op 2 oktober; op 18 oktober stelden de Amerikanen een ultimatum aan de Dutisers om de stad te verlaten.
Dat werd geweigerd, maar uit verhoren van krijgsgevangen was bekend dat de Dutise voorraden in de stad na een maand belegering zo goed als op waren. Drie dagen later, op 21 oktober, capituleerde kolonel Gerhard Wilck, tegen het bevel van Hitler in. Historicus Luc Wolters gaat in de eerste lezing van deze avond dieper in op de situatie in Aken.
In het tweede deel van de lezing staat Albert Müller uit Solingen centraal. Zijn kleindochter Martina Bötig, namens Die Grünen lid van de Duitse Bondsdag vertelt het ontroerende verhaal over haar opa, die zich al in 1933 hevig verzette tegen de machtsovername van de nazi’s in Duitsland. Albert werd in datzelfde jaar al voor de eerste keer gearresteerd; er zouden daarna nog vele arrestaties en mishandelingen volgen. Na afloop van de oorlog wordt Albert in 1946 opnieuw gearresteerd, dit keer door de Britse bevrijders. Zij zetten hem echter in een jeep, maken een rondrit door de stad en delen de verbaasde inwoners mee dat hij tot aan de eerstvolgende democaratische verkiezingen de nieuwe burgemeester van Solingen is.
Martina Bötig heeft haar opa nooit gekend; hij overleed immers al in 1951, duidelijk verzwakt als gevolg van de vele zware mishandelingen die ook tot ernstige hartproblemen hadden geleid. Zes jaar na zijn dood werd Martina geboren: ,,Er zijn weinig dagen in mijn jeugd geweest dat er thuis niet over mijn opa werd gesproken”. Martina raakte in de loop der jaren steeds meer geïnspireerd door de verhalen en koos er voor om politiek actief te worden. Ze maakt zich ernstig zorgen over de bedreigingen van de democratie in deze tijd. Ze beschouwt veel vertegenwoordigers van de AFD als regelrechte nazi’s, als wolven in schaapskleren: ,,Ze proberen het nazisme ‘salonfähig’ te maken, maar in werkelijkheid zijn het brandstichters die de mensen met hun gedachtengoed vergiftigen’
De entree is € 7,00
Kaartjes kunnen worden gereserveerd per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 06-102 12 183
Ook kan men zich aanmelden bij de receptie van Klooster Wittem, 043-450 17 41

 
Locatie : Kloosterbibliotheek Wittem
Wittemer Allee 32
Wittem

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.