Overige evenementen

Walem/Valkenburg--Open monumentendag

Van Zaterdag, 14. September 2019 -  11:00
Tot Zondag, 15. September 2019 - 16:00
 

Op zaterdag 14 en zondag 15 september tijdens de Open Monumentendagen is De Kluis geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

De Kluis is een religieus monument in Valkenburg. De vrijwiligers vertellen de verhalen van dit speciale plekje midden in het bos boven op de berg. De toegang is gratis, een gift is meer dan welkom voor het onderhoud. Adres voor TomTom: Kleineweg, Walem.

Religieus icoon op de berg
De kluis, boven op de Sjaasberg, tussen Walem, Schin op Geul en Valkenburg, bevat vele muur-en plafondschilderingen die de afgelopen jaren gerestaureerd zijn. In de ontvangkamer zijn meerdere schilderijen te bewonderen. In de kapel kun je een kaarsje aansteken en even onthaasten.

Dit Rijksmonument is een religieus monument dat stamt uit 1688 en is een afgezonderde woning van een kluizenaar. Hier op de Sjaasberg had de kluizenaar bij zijn sober onderkomen nog een fraaie kapel ter beschikking. Eén van de leefregels verplichtte hem zelf in zijn onderhoud te voorzien en in de tuin rondom de kluis teelde hij groente en fruit. Totaal hebben er 16 kluizenaars gewoond.

Buiten is in 1843 de buitenkruisweg gemaakt met 14 witte kapelletjes. Een oase in een prachtig bos waar het heerlijk wandelen is. Ook is er een uitzichtpunt waar het heerlijk uitrusten is en waar vandaan je het Geuldal kunt zien.

De hele maand september is De Kluis zelfs alle dagen geopend, doordeweeks van 13.00 tot 16.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 16.00 uur.

Wandeltip
De route die ook langs de kluis komt kun je hier downloaden:
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/genhoes/route/wandelroute-de-kluis-aan-de-rand-van-valkenburg

 
Locatie : De Kluis
Kleineweg
Walem

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.