Overige evenementen

Gulpen--Galopia geeft dagboek Liesel Dalpke uit

Zaterdag, 14. September 2019
 

‘Bevrijd dorp in oorlogstijd’

Heemkundevereniging Galopia uit Gulpen zorgt voor een bijzondere bijdrage aan de bevrijdingsfestiviteiten in september. Op 14 september wordt namelijk het nieuwe boek van Galopia gepresenteerd: ‘Bevrijd dorp in oorlogstijd’. Het is het oorspronkelijke dagboek van de, voor oudere Gulpenaren, overbekende schooljuffrouw Liesel Dalpke. Het boek, geredigeerd door Erik Vliegen en Fons Meijs, telt 150 pagina’s en is vanaf medio september te koop bij de bestuursleden van Galopia.

Als vaste onderwijzeres van de tweede klas van de jongensschool leerde juffrouw Dalpke heel wat Gulpenaren o.a. de eerste beginselen van het rekenen. Zij hield van 1 september 1944 tot 17 juni 1945 een journaal bij. Daarin beschrijft zij nagenoeg iedere dag de dingen die zij meemaakt en ziet in Gulpen. Bijvoorbeeld over de Duitse troepen die nog in Gulpen waren ingekwartierd en over hun terugtocht. Maar vooral legt ze het voortdurende geweld en lawaai van overvliegende bommen vast, de bominslagen rondom Gulpen en het zwaar geschut dat steeds te horen is. Vaak moet ze weer de kelder in omdat het luchtalarm klinkt.

Gulpen was dus wel bevrijd, maar de oorlog was nog lang niet voorbij. Zij schrijft heel nuchter en toch indringend hoe het dorp wordt overspoeld door troepentransporten van de Amerikanen, door evacuees uit Kerkrade en later weer repatrianten uit Duitsland. En over de aanhoudende voedselschaarste en de zorg voor al die mensen die hier tijdelijk onderdak kregen.

De teksten uit haar dagboek zijn niet aangepast. Een bewuste keuze van Galopia. Op die manier ervaart de lezer het beste wat juffrouw Liesel allemaal heeft meegemaakt en hoe zij dit heeft ervaren. Ter verduidelijking van haar tekst zijn op een aantal plaatsen korte toelichtingen geplaatst, soms met een afbeelding erbij. Het boek van de heemkundevereniging van Gulpen is een tijdsdocument dat zeer de moeite waard is.

Info: het boek ‘Bevrijd dorp in oorlogstijd’ is vanaf medio september beschikbaar. Prijs: €10. Te koop bij de bestuursleden van Galopia. U kunt een briefje met uw volledige adres tezamen met €10 in een envelop in hun brievenbus stoppen. (Fons Meijs Maretak 11, Jo Somers Ringweg 58, Frans Troisfontaine Teheuxweg 23 en Wiel Frijns Oude Akerweg 52). Dan wordt het boek bij u thuis bezorgd. Woont u buiten Gulpen, dan kunt u het afhalen bij genoemde bestuursleden.

 
Locatie : Zie het bericht