Overige evenementen

Wijlre-lezing over de Franse tijd

Dinsdag, 2. April 2019, 20:00
 

Voordracht over de gevolgen van de Franse tijd in Wijlre.

In samenwerking met de heemkundevereniging Wijlre verzorgt de Regio Valkenburg en Heuvelland een lezing door pastoor Frans Crutzen op dinsdag 2 april in het Wiederhoes, van Wachtendonckplein 26. Aanvang is 20.00 uur.

Voor de priesters dreigde deportatie, omdat zij de door de Fransen gevraagde eed van haat weigerden af te leggen. Pastoor Rocks stierf midden in die moeilijke jaren. De kerk van Wijlre ging op slot. Zijn kapelaan dook onder. Het machtsvacuüm werd gevuld door andere personen, onder meer door burgemeester Gerardus Brouwers (1763-1833) en zijn gemeenteraad.

Pastoraal gezien braken er zware tijden aan. Na het concordaat tussen paus en keizer in 1801 verwachtte iedereen dat de rust zou terugkeren. Zo ook de laatste vrouwe van de vrije Rijksheerlijkheid Wijlre, Christine de Bounam (1735-1803). Maar de nieuwe ontwikkelingen waren niet meer te stoppen. Het duurde een paar jaar voordat de rust in het dorp echt was hersteld. De lezing gaat over de concrete gevolgen van de Franse Revolutie in het leven van de dorpsbewoners van Wijlre, haar geestelijkheid en de lokale burgerlijke machtshebbers rond 1800. Pastoor Crutzen heeft hierover een boek geschreven.

Na afloop is dit boek verkrijgbaar voor de 24,95 euro. De lezing is ook voor niet-leden toegankelijk. De entree is gratis.

 
Locatie : Wielderhoes
Van Wachtendonckplein 26
Wijlre

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.