Overige evenementen

Gulpen-Wittem--Toertocht 75 jaar Bevrijding

Zaterdag, 14. September 2019
 

Toertocht komt in alle kernen van gemeente Gulpen-Wittem Op 14 september 2019 vieren we in alle kernen van de gemeente Gulpen-Wittem het feit dat we 75 jaar geleden bevrijd werden. Met vijftien historische voertuigen van de Naoorlogse Legervoertuigen Vereniging Limburg wordt op die dag een tocht gemaakt door alle dorpen van de gemeente. De route is zo uitgestippeld dat de stoet in elk kerkdorp van de gemeente komt. Aan de toertocht door de gemeente nemen ook Engelse en Amerikaanse gasten deel. In enkele dorpen is een kort verblijf gepland met uiteenlopende activiteiten.

In Mechelen vindt ‘s ochtends vroeg de start plaats met een plechtigheid op het schuttersterrein, waaraan ook een groot aantal verenigingen uit het dorp deelnemen. Ook als de tocht daarna richting andere dorpen gaat blijft het feest in Mechelen waar de schutterij voor een dag- en avondvullend programma heeft gezorgd. De stoet vertrekt vanuit Mechelen naar Epen waar ze opgewacht en begeleidt wordt door de schutterij in een optocht naar het patronaatsplein. In Slenaken wordt de colonne vervolgens om 11.15 uur ontvangen bij de kerk in aanwezigheid van fanfare ‘Berg en Dal'. Zowel in Epen als in Slenaken zorgen plaatselijke verenigingen voor activiteiten op deze dag. In Slenaken wordt door Engelse en Amerikaanse gasten een gedenkteken onthuld. Om 12.00 wordt er bij 'A gen Ing' in Reijmerstok geluncht. Fanfare St. Franciscus verzorgt hier het muzikale gedeelte.

Om 13.00 uur arriveren de historische legervoertuigen via het Riehagervoetpad / Kasteellaan vanuit Reijmerstok bij de vijver aan de entree van Gulpen. Daar worden de gasten verwelkomd door harmonie St. Petrus en schutterij St. Hubertus-Gilde. In een kleine optocht trekken gasten, muziekgezelschappen en voertuigen via de Rijksweg en Markt naar de tuin van het Brouwlokaal, waar directeur Jan-Paul Rutten van de Gulpener onder het motto ‘Vrijheid proef je’ een toost uitbrengt. Aansluitend speelt harmonie St. Petrus en ook Sophianum-leerlingen leveren een bijdrage. Om half twee is in de filmzaal van de brouwerij een korte presentatie te zien over Gulpen aan het einde van de oorlog. Na een fotosessie op de trappen van het Brouwlokaal wordt het boek ‘Bevrijd dorp in oorlogstijd’ (zie artikel beneden) gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan burgemeester Nicole Ramaekers.

De colonne gaat daarna via Partij-Wittem naar Wahlwiller/Nijswiller. Bij het plein voor de kerk in Nijswiller wordt de toertocht opgewacht door de harmonie. Via Eys gaat het richting Eyserbos, waar iets verteld wordt over de belangrijke radarpost die zich hier in de oorlog bevond. De vader van twee aanwezige Amerikaanse gasten bedienden er destijds het afweergeschut. De stoet vervolgt zijn weg en stopt bij de kruising Dikkebuikseweg om een bloemetje te leggen bij een recent geplaatste gedenkplaat voor een gesneuvelde Amerikaanse soldaat.

Om 16.15 uur komt de stoet aan in Wijlre waar leden van de schutterij St. Maternus met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur een plaquette onthullen. Daarna vertrekt de colonne naar het Wachtendonckplein waar de plechtige afsluiting plaatsvind met o.a. een optreden van Mannenkoor St. Cecilia Gulpen en Harmonie St. Gertrudis uit Wijlre

 
Locatie : Zie het bericht