Overige evenementen

Valkenburg--Jaarlijkse Zomeractie

Van Zaterdag, 6. Juli 2019
Tot Zondag, 1. September 2019
 

Beleef Rome in 1 dag: 

Wist je dat je in Valkenburg binnen 10 minuten naar Rome kunt reizen? Bij Museum Romeinse Katakomben reis je terug in de tijd, naar het Rome van de 3e en 4e eeuw. Een deskundige gids neemt je mee het ondergrondse labyrint in, naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen.

Benieuwd naar hoe je jouw ideale dagje Rome kunt beleven?

Een ondergrondse reis
Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen. De rijk versierde crypten -zo’n 25 meter onder het aardoppervlak- zijn overweldigend mooi. De fresco’s openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, en verrassende scènes uit het dagelijkse leven.Het museum is in 1910 opgericht door Jan Diepen, zoon van een rijke textielindustrieel, in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuypers. Deze inspirerende rondleiding leidt je langs alle hoogtepunten van het ondergrondse Rome. De rondleiding duurt een uur. Je bent iedere dinsdag t/m zondag welkom, je wordt samen met andere bezoekers rondgeleid, en de gids is gratis.

TIP: Romeinse lunch
Combineer je rondleiding met een Romeinse lunch en maak zo je dagje Rome compleet! Museum Romeinse Katakomben heeft samen met het team van het nabijgelegen restaurant Gasterij Koningswinkelhof een heerlijke lunch* ontwikkeld die rechtstreeks uit de Romeinse tijd zou kunnen stammen. Uitgebreide informatie vind je op onze pagina 'Romeinse Lunch'.
* De Romeinse lunch is iedere woensdag t/m zondag beschikbaar.

Bij een andere themarondleiding bezoek je een mystieke ondergrondse doopkapel met ritueel grondwater en ontdek je fresco's die oude verhalen vertellen over water in de Romeinse tijd. Er komen mythologische verhalen en bijzondere rituelen voorbij, maar ook het dagelijkse leven in het oude Rome komt tot leven. Een verfrissende rondleiding voor de laatste warme dagen in augustus.

Tijdens onze standaardrondleiding bezoek je zo'n 5 tot 6 grafkamers, maar wist je dat ons museum er in totaal méér dan 60 telt? Het zijn stuk voor stuk pareltjes, die allemaal hun eigen verhalen vertellen. Ze openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, persoonlijke portretten en verrassende scènes uit het dagelijkse leven.

Veel van onze grafkamers zijn kleiner van vorm en intiemer van karakter dan de crypten die tijdens onze standaard rondleidingen bezocht worden, en daarom niet geschikt voor grote groepen. Daarom hebben we besloten deze onbekende rijkdom te ontsluiten via bijzondere themarondleidingen voor kleinere groepen. Wil je een van onze bijzondere themarondleidingen reserveren met je familie, vrienden of collega's?

Themarondleiding 'Gesloten voor publiek'
De ‘Catacombe di Roma’, oftewel de eeuwenoude ondergrondse catacomben in en nabij Rome, zijn eeuwenlang door ontelbaar veel mensen bezocht. De gevolgen waren desastreus: vele fresco’s raakten ernstig beschadigd. Een groot aantal crypten zijn daarom tegenwoordig -ter bescherming- voor onbepaalde tijd gesloten voor publiek. Enkele schilderingen zijn deels gerestaureerd, maar alleen via een beschermende glasplaat te bekijken.

 

De enige plek ter wereld waar je deze indrukwekkende crypten tegenwoordig nog in volle omvang kunt ervaren en bewonderen is bij Museum Romeinse Katakomben, in Valkenburg aan de Geul. Dit is zo uniek dat vele buitenlandse toeristen en wetenschappers inmiddels de reis naar het Valkenburgse museum hebben ondernomen. Wil jij ook met eigen ogen de crypten zien die in Rome -misschien wel voorgoed gesloten zijn voor publiek? Boek dan deze onvergetelijke en kleurrijke themarondleiding, samen met je familie, vrienden of collega’s!

Themarondleiding 'De geheimen van Water'
Water wordt sinds de Klassieke Oudheid beschouwd als een van de natuurelementen naast aarde, vuur en lucht. Het symboliseert alles wat stroomt: onze emoties, het onderbewustzijn, onze verbeelding en onze intuïtie. Het reinigt ons zowel uiterlijk als innerlijk, en in vele oude culturen lag dit gegeven ten grondslag aan gebruiken in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan de heilzame Romeinse badhuizen, aan de vulkanische baden van de Inca-cultuur, en aan het ceremoniële gebruik van water tijdens vele religieuze rituelen.
Deze themarondleiding is een avontuur dat je niet snel zult vergeten. Je reist via onderaardse gangen terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw, en je maakt een onderaardse reis langs de geheimen van water. Je bezoekt een mystieke ondergrondse doopkapel met ritueel grondwater, en ontdekt adembenemende fresco's die oude verhalen vertellen over water in de Romeinse tijd. Er komen mythologische verhalen en bijzondere rituelen voorbij, maar ook het dagelijkse leven in het oude Rome komt tot leven.

Themarondleiding 'Over donker en licht'
DONKER NAAR LICHT.jpg
De thema’s ‘Over donker en licht’ zijn zo oud als de mensheid. Al eeuwenlang worden deze symbolen gebruikt in mythologische en religieuze verhalen. Ze verbeelden een nieuw begin, een helder inzicht, of vertegenwoordigen juist ‘het einde’, of de onderwereld. Hoe dan ook staat deze symboliek garant voor vele onvergetelijke en boeiende verhalen.
Tijdens de privé-rondleiding ‘Over donker en licht’ begeleidt een gids je door ons uitgestrekte gangenstelsel. Je ziet vele prachtige en kleurrijke fresco’s. Het is een inspirerende tocht waarbij alle aspecten van 'donker en licht' aan bod komen: de symbolische verhalen, maar ook het gebruik van licht in architectonische fresco’s, waardoor donkere ondergrondse crypten ineens in daglicht lijken te baden.
Themarondleiding 'Geheime Tuinen'


Een ondergrondse wandeling langs geheime tuinen in ons ondergrondse gangenstelsel. Via indrukwekkende mythologische verhalen, kleurrijke fresco's en verhalen uit het dagelijkse leven worden de gebruiken in en rond de natuur in het oude Rome onthuld.
Themarondleiding 'Ondergrondse Schuilplaatsen'
Een ondergrondse themarondleiding die de oorlogsindustrie tijdens de 2e Wereldoorlog in kaart brengt. Er wordt onder meer ingegaan op de destijds ingeplande oorlogsfabriek in de Heidegroeve, onderdeel van ons gangenstelsel, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn.


Een ondergrondse themarondleiding die de oorlogsindustrie tijdens de 2e Wereldoorlog in kaart brengt. Er wordt onder meer ingegaan op de destijds ingeplande oorlogsfabriek in de Heidegroeve, onderdeel van ons gangenstelsel, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn.
Prijzen en algemene informatie

Themarondleidingen zijn alleen te boeken op reservering, met een minimum van 2 personen.
Duur: 1 uur.
Volwassenen € 16,00
Kinderen € 10,00

Wil je reserveren? Mail de themarondleiding van je keuze, inclusief je voorkeursdatum en -tijd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op maandag gesloten

Openingstijden
Iedere dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur

De rondleidingen starten om 11.00 - 12.00 - 13.00 - 14.00 - 15.00 en 16.00 uur

Praktisch
Wil je verzekerd zijn van je plek? Boek dan online.
Ben je in het bezit van een museumkaart? Dan is je rondleiding gratis!

www.katakomben.nl 

Voor overige informatie bekijk je onze bezoekersinformatie of stuur je een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Locatie : Museum Romeinse Katakomben
Plenkertstraat 55
Valkenburg

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.