Overige evenementen

Wittem--lezing Luc Wolters

Dinsdag, 29. Januari 2019, 20:00
 

‘Met vaandel en slaande trom’

De schutterijen in onze provincie zijn bij uitstek een Limburgs cultureel erfgoed. Het zijn vaak eeuwenoude verenigingen met rijke tradities. Ook in ons Heuvelland spelen ze een belangrijke rol in het gemeenschapsleven. Het is de moeite waard om daar uit oogpunt van cultuurhistorie eens in te duiken. Los daarvan is het voor de schutterijen van belang geworteld te zijn in onze samenleving.

In deze boeiende lezing komen veel vragen aan bod. Hoe zijn schutterijen en broederschappen ontstaan? Hoe is het schutterswezen historisch gegroeid? Hoe verliep deze ontwikkeling in de steden en op het platteland? Wat waren vroeger de taken van de schutterijen?

De lezing wordt verzorgd door historicus Luc Wolters. De organisatie van deze avond is in handen van CultuurFonds Wittem. Het geheel wordt rijkelijk geïllustreerd met historisch en actueel beeldmateriaal.

De schutterstradities uiten zich ook nu nog in diverse activiteiten, zoals het vogelschieten, het begeleiden van de processie, patroonsdagviering of het ten grave dragen van leden. Ook wordt ingegaan op de organisatie van het schutterswezen, de wijze van het schieten. Uiteraard mag het schuttersfeest en de oorsprong daarvan niet ontbreken. Evenmin als de de betekenis van de militaire rangen, de functies van bielemannen en marketentsters, koningsparen en keizers met hun zilveren schilden. Bovendien wordt het Limburgse schutterswezen vergeleken met de gilden elders in Nederland en de schutterijen in Europees verband.

De lezing wordt gehouden in de Gerarduszaal van Klooster Wittem.

€ 7,00
Aanmelding is aan te bevelen, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-102 121 83

 
Locatie : Klooster Wittem
Wittemer Allee 32
Wittem

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.