Overige evenementen

Maastricht-UITVERKOCHT--Jubileumconcert Kon.Harmonie Mheer

Zondag, 2. December 2018, 15:30
 

UITVERKOCHT!!!       Op zondag 2 december brengt de Koninklijke Harmonie St. Cecilia van Mheer onder leiding van dirigent Fried Dobbelstein samen met Harmonie St.Petrus en Paulus -de Greune van Wolder- onder leiding van dirigent Matty Cilissen een groots jubileumconcert in het Theater aan het Vrijthof onder de titel „Mheer meets Wolder“: 30 jaar dirigent Fried Dobbelstein;

30 jaar The Lord of the Rings; 140 jaar St. Petrus en Paulus Wolder.

Centraal in het programma staan een drietal werken van Johan de Meij: The Lord of the Rings, Two Bone Concerto en Extreme Make-Over. Als solisten treden voor het voetlicht Jan Smets en Lode Smeets, beiden virtuozen op trombone. De presentatie is in handen van Ab Nieuwdorp, presentator van „De Klassieken“ op Radio 4.

Het eerste deel van het concert wordt om 15.30 uur geopend door het orkest van St. Petrus en Paulus uit Wolder, de winnaar concertdivisie sectie Harmonie tijdens het WMC 2017. De vereniging werd 140 jaar geleden opgericht, een wapenfeit om bij stil te staan. Vele successen werden er in de loop der jaren behaald met „grote“ muzikale leiders. 
Fried Dobbelstein was er dirigent van 2002 tot 2010 en in 2005 en 2009 nam hij met het orkest succesvol deel aan het WMC in de concertdivisie.
Na de pauze neemt de Harmonie uit Mheer het tweede deel voor haar rekening. Het is het laatste grote concert buiten Mheer, waarin Fried Dobbelstein de muzikale leiding heeft over „zijn harmonie“. Op 1 juli 1988 werd hij op 27 jarige leeftijd dirigent van „De Koninklijke uit 1821“ in zijn thuishaven Mheer. Na 30 jaar komt er een einde aan een intense en succesvolle samenwerking met heel veel muzikale hoogtepunten.

In het Theater aan het Vrijthof zal het orkest Symfonie nr. 1 „The Lord oft he Rings“ van Johan de Meij in zijn geheel uitvoeren. Deze compositie van Johan de Meij zag 30 jaar geleden het levenslicht en is reeds vele keren door grote professionele en amateur-orkesten in binnen- en buitenland uitgevoerd. Een parel onder de composities! The Lord of the Rings is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien. De symfonie bestaat uit vijf afzonderlijke delen, die ieder een figuur of een belangrijke episode uit het boek illustreren.

Deel één is een muzikaal portret van de tovenaar Gandalf, één van de hoofdpersonen in de trilogie. 
Het tweede deel is een impressie van Lothórien, het elvenwoud, met zijn prachtige bomen, planten en exotische vogels.
Deel drie beschrijft het monsterachtige schepsel Gollum, een glibberig, schichtig wezen. Het mompelt en praat in zichzelf, sist en slist, jammert en giechelt, is beurtelings zielig en venijnig en voortdurend op de vlucht én op zoek naar zijn liefste bezit, de Ring.
In deel vier wordt de moeizame tocht beschreven door het donkere gangenstelsel van de Mijnen van Moria. 
Deel vijf tenslotte schetst het onbezorgde en optimistische karakter van de Hobbits in een vrolijke volksdans; de daarop volgende Hymne straalt de vastberadenheid en noblesse van het Hobbitvolkje uit.

Entreekaarten voor dit jubileumconcert kosten 15 euro en kunnen o.a. besteld worden via www.harmoniemheer.nl
Via de UITbalie van het Theater bedraagt de prijs van een ticket 16,50 euro. Reserveren kan via de website www.theateraanhetvrijthof.nl of telefonisch onder nr. 043-3505555.

 
Locatie : Zie het bericht