Overige evenementen

Bemelen--Van Tienhovenmolen te bezichtigen

Zaterdag, 21. Oktober 2017, 11:00 - 17:00
 

Van Tienhovenmolen geopend.

Bij voldoende wind wordt er tarwe gemalen. In de molen is een expositie over de korenwolven die tegenover de molen hun burchten hebben. De vrijwillige molenaars vertellen graag over hun molen. In Nederland zijn momenteel nog ca 1000 molens over van de oorspronkelijke 10.000 wind en watermolens. De Van Tienhovenmolen is gebouwd in 1855 voor het malen van voornamelijk voedertarwe, dat werd gebruikt als veevoer.

Begin van de 20e eeuw zijn alle boerderijen aangesloten op het electriciteitsnet en hebben verschillende boeren een koppel stenen en een electro motor van ca 10 PK aangeschaft. Hierdoor vielen nagenoeg alle windmolens stil. De watermolens hebben het nog een tijd volgehouden, echter economisch hebben die uiteindelijk ook het loodje gelegd.

De molen is in 2000/2001 geheel gerestaureerd en weer voorzien van een maalwerk.
Hij is van mrt. tot en met nov. elke 2e en 4e zaterdag opengesteld.

De Van Tienhovenmolen is de enige Nederlandse molen die vrijwel geheel uit mergelblokken is opgebouwd. Vele eigenaren hebben hier vroeger het molenaarsvak uitgeoefend. De molenwieken hebben al die tijd gefunctioneerd. Vanaf 1939 stonden de molenstenen echter stil en het maalwerk ontbrak van 1956 tot 2001. Het niet gebruiken en matig onderhouden van de molen leidde tot verval. De laatste eigenaar, een kunstschilder, wilde de molen als atelier gebruiken en verkocht het molenwerk. Zo kreeg Het Limburgs Landschap de molen in 1956 in eigendom. Meteen vond een eerste restauratie plaats. Bij de heropening van de herstelde molen, kreeg hij zijn huidige naam: Mr. dr. P.G. van Tienhovenmolen, naar een van de grondleggers van de Nederlandse natuurbescherming. Hij was voorzitter van Natuurmonumenten, een van de initiatiefnemers voor de oprichting van Het Limburgs Landschap en oprichter van vereniging De Hollandsche Molen. Een tweede restauratieronde van vooral de buitenkant vond in 1971/1972 plaats.
In 2000/2001 vond de tot nu toe laatste grote restauratie plaats aan de buiten- en binnenzijde van muren en kap. Bijzonder is echter dat de molen ook een geheel nieuw maalwerk kreeg. Nu kunnen de molenwieken de molenstenen weer graan laten malen. Een opvallend onderdeel in de buitenmuur is een moordkruis uit 1417. Oorspronkelijk stond dit waarschijnlijk langs de heerbaan Maastricht-Aken, of nabij de plaats van de moord. Het herinnert aan de moord op Claes Goltsmet, ofwel goudsmit Claes. Tegenwoordig is het een monument. In de molen is een kleine tentoonstelling te bezichtigen over de hamster, die hier leeft. In het kader van beheer worden gewassen als granen, luzerne, bladrammenas en vlas verbouwd. Slechts een deel van het graan wordt geoogst, waardoor er 's winters zeldzame vogels kunnen overleven.

11:00 -17:00 uur 
Gasthuis 79
Wolfshuis - Bemelen
gratis

http://www.limburgs-landschap.nl/agenda

 
Locatie : Van Tienhovenmolen
Gasthuis 79
Wolfshuis-Bemelen

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.