Overige evenementen

Nuth--Filmavond in de bibliotheek

Donderdag, 18. Januari 2018, 19:45
Deze herhaling is een uitzondering op het normale herhaalsysteem
 
filmcafé-in-de-bieb.jpg

In de maanden januari, februari en maart organiseert Bibliotheek Nuth 3 Filmavonden. De aangeboden films zijn alle drie boekverfilmingen; het aanbod is gevarieerd qua thema en sfeer. Maria Kleijnen (cultuurwetenschapper en leesclubleidster) leidt elke film kort in.

  • Donderdag 18 januari: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
  • Donderdag 22 februari: Room
  • Donderdag 22 maart: Beyond sleep

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is een bizar en komisch verhaal! Hoofdpersoon Allan Karlsson (mooie rol voor de Zweedse komiek Robert Gustafsson) ontvlucht op zijn honderdste verjaardag het bejaardencentrum, ontvreemdt bij het busstation een koffer vol gestolen geld en wordt vervolgens door zowel politie als criminelen achterna gezeten. Zijn doldwaze avonturen worden gecombineerd met de terugblikken van Allan op een onwaarschijnlijk leven vol toevallige ontmoetingen tijdens historische gebeurtenissen à la Forrest Gump. Terwijl alle schreeuwers, pechvogels, stresskippen, dikdoeners en machthebbers om hem heen het loodje leggen, gaat Allan onverstoorbaar zijn eigen weg en neemt hij het leven zoals het komt. Deze film naar de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson is spannend, hilarisch, absurd en houdt de kijker tot de laatste scène op het puntje van de stoel. Geslaagde familiefilm!

Room is de Iers-Canadese verfilming van de succesvolle gelijknamige roman van Emma Donoghue, die in 2016 vijf Oscarnominaties in de wacht sleepte. De schrijfster bewerkte zelf haar roman tot scenario. Regisseur Lenny Abrahamson (Frank) zet met Room een prachtfilm neer waar een moeder-zoonrelatie centraal staat in een unieke, zelfgeschapen wereld. De 5-jarige Jack woont met zijn moeder in Room, waar ze zitten opgesloten. Zijn moeder is ontvoerd, wordt misbruikt en raakt hieruit zwanger van Jack. Zij houdt deze waarheid voor Jack verborgen en creëert voor hem een leefbare werkelijkheid. Nadat ze zijn ontsnapt, maakt Jack kennis met de echte wereld, een wereld waarin zijn moeder opnieuw zal moeten leren leven. We beleven het verhaal via de waarneming van Jack. Door zijn ogen leren we zijn moeder kennen en zien we hoe ze een gevarieerde leefwereld voor hem maakt, ondanks haar eigen wanhoop. De manier waarop Jack zijn wereld aan ons toont is volkomen overtuigend, de ontsnappingsscène met een hoofdrol voor het jongetje is bloedstollend en het verwerkingsproces van de gehavende moeder is invoelbaar en aangrijpend. Een film die nog lang nazindert! Een geweldige rol voor Brie Larson en een indrukwekkende acteerprestatie van de jonge Jacob Tremblay.

Beyond sleep gaat over afzien in de ruige natuur van Lapland. Het boek Nooit Meer Slapen van Willem Frederik Hermans uit 1966 werd vanwege vertelstijl en nadruk op thematiek als onverfilmbaar beschouwd. Regisseur Boudewijn Koole bewijst met zijn mooie, intelligente film het tegendeel. Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge ambitieuze geoloog Alfred Issendorf die in Noors Lapland op zoek gaat naar meteorieten en hoopt door deze reis zijn naam als wetenschapper te vestigen. In Noorwegen ondervindt hij weinig steun en hij ontmoet de geologiestudenten Arne, Qvigstad en Mikkelsen. Samen gaan ze op pad. Koole laat Alfred vooral zien als een jongeman die zichzelf wil bewijzen: tegenover zichzelf en zijn vader (een geoloog die verongelukte bij zijn eigen onderzoek) en zijn reisgenoten. Fysiek is Alfred echter niet opgewassen tegen de ruige omstandigheden, de muggenplaag en de middernachtzon, terwijl de geharde Noren hier weinig moeite mee lijken te hebben. Koole toont ons de tocht van Alfred in prachtige, sfeervolle natuurbeelden. Het trage tempo van de film vraagt om commitment van de kijker, die voor zijn geduld beloond wordt met een indringend, minimalistisch verteld verhaal van de worsteling van de hoofdpersoon, omlijst door een geweldig opbouwende soundtrack van Alex Simu.

 
Organisatie: Openbare Bibliotheek Nuth
Entree € 5
 
Locatie : Bibliotheek Nuth
Burg. Beckersstraat 10
Nuth
6287CC
Netherlands

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.