Dilemma

by Heuvelland Cultuur

Er begint zich in de wereld op steeds meer plaatsen een groot dilemma af te tekenen.
Het dilemma van het massatoerisme. Steden zoals Amsterdam, Venetië of Barcelona en veel andere bekende oorden dreigen onleefbaar te worden omdat er inmiddels veel meer toeristen komen dan er inwoners zijn. Een dilemma omdat het goed is voor de economie: de toeristische ondernemer vaart er wel bij en diverse landen hebben zich soms voor een groot deel afhankelijk gemaakt van het toerisme. Maar tegelijkertijd is het natuurlijk niet bevorderlijk voor de rust van de inwoners. Het speelt niet alleen in die grote steden maar kan zich ook in kleine plaatsjes voordoen. Met Giethoorn, waar de achtertuintjes overlopen worden door vooral Aziatische toeristen, als berucht voorbeeld. Niet zo vreemd dus dat op veel plaatsen tegenbewegingen opdoemen van inwoners die de handen ineen slaan.

Bij ons in het Heuvelland wordt het de laatste jaren ook een steeds groter probleem. Vooral in vakantietijd zijn de wegen vaak overvol en moeten wandelaars, fietsers en automobilisten de vaak smalle ruimte samen zien te verdelen. De heuvels vormen natuurlijk ook een prachtige speeltuin voor zowel de recreatieve als de wedstrijdfietser, de oldtimer toertochten en de motorclubs. De aanwonenden klagen over het verdwijnen van de rust in hun dorp, de rust waarvoor ze juist dat mooie huisje gekocht hadden of die zij hier vanaf hun jeugd al kenden. Tegelijkertijd hebben veel toeristische ondernemers het toch moeilijk, willen zij uitbreiden om te kunnen concurreren en overleven. Zij zien dus graag nog meer toeristen komen en bedenken daarvoor weer nieuwe attracties en infrastructuur.

Ook onze culturele agenda voor het Heuvelland die wij nu al zeven jaar presenteren heeft een explosieve groei doorgemaakt. In het begin paste die weekagenda op twee A4-tjes, nu zijn het er meestal vijf. Er zijn in die zeven jaar diverse festivals en concertseries van diverse aard bijgekomen, deels op nieuwe locaties. Het kan niet anders dan dat vooral in de weekenden de spoeling erg dun begint te worden bij alle evenementen en evenementjes. Zeker als je daarbij bedenkt dat rond het Heuvelland cultuurcentra als Maastricht, Heerlen, Aken en Luik binnen handbereik liggen voor de mobiele toerist. Ons uitgangspunt in 2011 was dat er in het Heuvelland nog best plaats was voor wat nieuwe initiatieven, mits niet concurrerend met al bestaande evenementen. Nu anno 2018 komen wij tot de conclusie dat het misschien toch ook wel goed zou zijn voor onze rust als het ietsje minder kon. Uiteraard blijven wij ons best doen om al die leuke evenementen en exposities wél zo goed mogelijk zichtbaar te maken, en blijven wij zowel de inwoner als de toerist van praktische culturele informatie en wetenswaardigheden voorzien van een regio met een geheel eigen karakter: het Heuvelland.