Afdrukken

Over kunst en cultuur in het Heuvelland

by Heuvelland Cultuur

Onze site heeft als hoofdtitel: 'Kunst en cultuur in het Heuvelland'. Hoezo? In die heuvels met die slaperige dorpjes kun je toch alleen maar heerlijk wandelen en fietsen? Of lekker bourgondisch eten en drinken in één van de vele restaurants? Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Het begrip "kunst" is door de eeuwen heen al onderwerp geweest van eindeloze discussies met even zovele meningen als er mensen zijn. "Cultuur" is wat dat betreft iets gemakkelijker te plaatsen. Volgens de Wikipedia: "In brede zin duidt cultuur alles aan dat een samenleving voortbrengt en overdraagt, zowel materieel als immaterieel". Het is de tegenhanger van "natuur". Dus die cultuur zal ook in Heuvelland zonder meer aanwezig zijn. 

In het dikke bidboek voor Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 (een titel die Maastricht uiteindelijk aan de neus voorbij zag gaan en aan Leeuwarden moest overlaten) werd het Heuvelland slechts in één zinnetje genoemd als het gebied waar je heen kon gaan om lekker te ontspannen, niet om cultuur op te snuiven. Om cultuur op te snuiven moest je naar Maastricht, naar Parkstad of zelfs over de grens naar Aachen, Hasselt, Genk, of Liège. In het bidboek stond ook een mooie kaart van de Euregio waarop met pijlen vanuit de toekomstige Culturele Hoofdstad Maastricht al die highlights aangegeven stonden. Exact in het midden van die kaart lag een vergeten streek, letterlijk als een grote blinde vlek. De pijlen liepen er als vliegtuigstrepen overheen, op grote hoogte. Cultuursnuivers hadden toch niets te zoeken daar in die heuvels?

In "die heuvels" tussen Maastricht en Heerlen zijn geen grote schouwburgen, geen grote festivals en grote musea waar wereldberoemde kunstenaars zich presenteren. Natuurlijk vind je er geen gouden kroonjuwelen zoals het Concertgebouw Amsterdam of het Van Gogh museum. Maar als je bereid bent om je te verplaatsen in een wat kleinere schaal, dan vind je er wél vele kleine pareltjes. Kleine en intieme podia waar toch ook musici van (internationale) naam blijken op te treden. Een prachtig gelegen openluchttheater waar de hele lange zomer het neusje van de zalm optreedt, van lichte muziek en kleinkunst tot zelfs opera. Een monumentale 19e eeuwse kloosterbibliotheek die zijn weerga niet kent in Nederland. Een abdij met een architecturaal zeer bijzondere moderne kerk. Een heel oud klein zaalkerkje waarvan de geschiedenis teruggaat tot Karel de Grote, maar dat binnen van de vloer tot de nok beschilderd is door een kunstenaar in een bonte en opgewekte Cobra-achtige stijl. Een museum waar ruim 200 heiligenbeelden uit vele landen en tijdperken op je neerkijken. Een festival voor klassieke muziek dat het al vanaf 1986 ieder jaar nog steeds volhoudt. Een door een kasteeleigenaar en kunstverzamelaar gebouwd "tuinhuis" waar internationale kunstenaars zich presenteren. Een gedichtenroute langs het riviertje de Geul, van de Belgische grens tot de Maas. Een mergelgrot waarin de Romeinse Katakomben tot in details zijn nagebouwd. Een groepje oude vakwerkhuizen dat hoog op de monumentenlijst staat. En dan natuurlijk de volkscultuur: het van Rooms-Katholieke invloeden doordrenkte landschap met zijn feestelijke processies die steeds weer vele bezoekers trekken. De beschermers van de dorpen in de vorm van de kleurrijke schutterijen die een geschiedenis hebben van soms wel 500 jaar en die bij diverse feestelijkheden acte de présence geven, bijgestaan door de plaatselijke harmonie. Kortom: vergeet even die grootsteedse schouwburgen en musea. Geniet van het kleine. Dát is het Heuvelland.